school en werk.

School

Mocht je nog op school zitten of een opleiding doen en je raakt in verwachting kan het zijn dat je naderhand wat achter komt te liggen.

Tot je 16e ben je leerplichtig dat wil zeggen dat je verplicht bent om aan het onderwijs deel te nemen. Vanaf 16 ben je kwalificatie verplicht als je nog geen startkwalificatie hebt.

Startkwalificaties is een diploma voor HAVO, VWO en mbo-niveau 2. (Of hoger)

 

Ben je nog leerplichtig is het verstandig om met je mentor of decaan in gesprek te gaan. Ook om te kijken wat het beste voor jou is zodat je niet achter komt te liggen.

 

Je hebt geen recht op verlof dus moet je bij de leerplichtambtenaar een ontheffing aanvragen. Dit doe je met een formulier die je moet invullen. Het formulier is te vinden op de site van de gemeente waar je woont. Of je belt naar de gemeente en vraagt naar de des betreffende persoon.

De leerplichtambtenaar zal naar de gehele situatie kijken en je adviseren wat het beste is.

 

Ben je niet meer leerplichtig maar ben je wel bezig met een (vervolg)opleiding is dit iets “makkelijker”.

Toch is het verstandig om hier ook met je decaan of mentor in gesprek te gaan. Je bent niet meer verplicht om je opleiding af te ronden toch is het wel verstanding.

Er zijn verschillende financiële regelingen om je te helpen als je bijv. een achterstand op je school krijgt of voor kinderopvang.

Kijk voor meerdere info op de site van https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/financiele-ondersteuning-bij-studievertraging-hoger-onderwijs-profileringsfonds

 

 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschap-en-geboorte/vraag-en-antwoord/checklist-kind-krijgen?utm_campaign=sea-t-life_events-a-kind_krijgen_&utm_term=zwanger&gclid=CjwKCAjwrcH3BRApEiwAxjdPTUnh0Wv9BWbfoIes9W6szSe4zwIoe3w1qjmDvQQZ3edqCruTQIw6CxoCcXoQAvD_BwE

Werk

Misschien kan je niet wachten om je collega’s het te vertellen of wil je het juist niet aan de grote klok hangen.

Toch zal je uiteindelijk het gaan vertellen over je zwangerschap. Hoe pak je dat aan?  Vertel het wanneer jij je er het prettigste in voelt en het goed voelt om te delen. Probeer er wel een “momentje” van te maken dus geen 5 minuten voor je dat je klaar bent.

Ken ook je rechten als zwangere vrouw, niet alleen je verlof maar ook je bepaalde werkzaamheden kunnen misschien niet meer uitgevoerd worden. Kijk hier voor meer informatie.