Tips en tricks

Dit zij handige weetjes en lessen die ik heb geleerd in de afgelopen paar jaar. Hopelijk kan je ze zelf ook toepassen.

1. Voel je nergens schuldig om.

   We maken allemaal wel eens fouten en misschien ook niet altijd de beste keuzes. Dat hoort bij het leven en het is menselijk.  

2. Trek je niks van andere aan.

Helaas zul je veel vooroordelen krijgen of hebben sommige mensen altijd iets te klagen. Ik zeg maar zo; Leven en laten leven! Met andere woorden bemoei je alleen met andere als ernaar gevraagd wordt.

3. Zie dit alles als een nieuwe.

De toekomst kan zoveel meer brengen dan je af en toe zult denken. Je leven is je niet voorbij of kan je niks meer. Je toekomst heeft andere prioriteiten maar om zelf ook constant te blijven groeien als persoon blijf je altijd open voor nieuwe dingen.

4. Het is niet erg om het niet altijd te weten, kunnen en of begrijpen.

Het is voor iedereen de eerste keer! Kijk naar nummer 1, schaam je niet! Persoonlijk was ik continue in strijd op alles te moeten weten, kunnen en doen. Als je jonge moeder houd je dat niet lang vol niemand is perfect dus je moet het ook niet perfect willen doen.  

5.Je mag een slechte dag hebben.

Zijn de hormonen echt niet te doen? Last van kraamt-tranen? Dat gevoel dat je het gewoon even niet meer weet. Het is normaal dus leg je erbij neer. Besef dat als je probeert je gevoelens opzij te ‘duwen’ je emotie aan de kant zet en zo je niks kan leren van dat moment. Leg je erbij neer, weet ook dat de dag morgen misschien weer een stuk beter is!

6.Je bent niet alleen.

Natuurlijk voelt dit wel eens zo, maar er is altijd iemand. Iemand om je verhaal mee te delen of even te lachen dat je je weer wat beter voelt. Bel iemand even op of stuur een appje, ga even langs bij een vriendin of klets even lekker bij met je moeder of iemand vertrouwd.

7.Je kan dit.

Jawel JIJ kan dit!! Ook al lijkt het soms van niet of maak je je alleen maar zorgen maar vele dingen gaan puur op gevoel en instinct. Na een tijdje kom je in die flow die werkt voor jou.

En natuurlijk twijfel je daar wel eens aan, dat doet iedereen maar met genoeg vertrouwen kom je al heel ver!!

8. Je moet je nergens voor schamen.

Ik weet nog dat ik met trots achter de kinderwagen liep en ik soms scheven gezichten kreeg. Ik lieg als ik zeg dat ik daar nooit een klein beetje moeite mee heb gehad. Tot dat ik me afvroeg waarom eigenlijk. Wij als ‘jonge’ ouders doen precies hetzelfde dan al die andere. Waarom zou ik mij moeten schamen omdat ik jonger een kind heb gekregen.

Wij hebben nog langer de tijd om van de kleine te houden!!

9.Zorg ervoor dat je een goed bent voorbereid Bijv. met Baby-checklist. Mocht je nog geen hebben klik dan hier, of kijk onder aan de pagina. Hier krijg je ook meer info over de kraampakketten. 

Goede voorbereiding is het halve werk. Wat erg goed werkte voor mij was om lijstjes te maken met dingen die Bijv. Nog gedaan moesten worden of geregeld moeten zijn. Dankzij de zwangerschaps-dementie ontploft je hoofd van de informatie en het gevoel van moeten, met zulke lijstjes te werken kan je alles rustiger overzien en makkelijker plannen. (nu nog altijd heel handig met ene van 2)

10. Besef dat hoe hard en graag je ook iets wil en hoe hard je er ook dan wil werken dat je soms even niks anders kan dan wachten.

Soms lijkt het dat hoe graag jij ook wil het leven je het niet wil toelaten. Jij wil heel graag door en dan moet je wachten, ik weet het.. verschrikkelijk. Maar heb geduld, je hebt je best gedaan meer kan je niet doen nu. Je hebt hard eraan gewerkt meer kan je niet doen nu.. Pak die tijd dan even om juist wat bij te komen en lekker van je kleine te genieten!

11.Niet iedereen zal je situatie begrijpen.

Hoe jammer het ook is, niet iedereen zal er altijd voor je zijn en je begrijpen. Hoe je je voelt, hoe pittig het soms is met zo’n kleintje. Neem sommige het niet al te kwalijk, hun weten net beter. Mensen die je daarentegen laten vallen zijn het niet waard!

12.Maak het jezelf makkelijker.

Weet waar je zoal recht op hebt in de zwangerschap en daarna. Er zijn genoeg (baby) dozen die je kunt ophalen zoals bij:

De Ouders van Nu zwanger- en Babybox kun je online aanvragen, je ontvangt dan een online kaart en kun je de zwangerschap-box ophalen bij een blokker bij jou in de buurt.  4 weken na de bevalling krijg je een bericht dat je de baby-box kan ophalen.  

Je schrijft je in via blijedoos.nl met je emailadres, naam etc. vervolgens als je alle info hebt ingevuld krijg je een email om je account te activeren en kun je de blije doos ophalen in 1 van de prénatal filialen

Je hebt hiervoor een voordeelkaart nodig van kruidvat, heb je die nog niet kan je die online heel makkelijk aanvragen. Ga naar de site van kruidvat.nl en vraag Jouw Blije Baby Tas aan. Geef aan wanneer je je kindje verwacht met de uitgerekende datum dan krijg je vervolgens een email wanneer je de Tas kan ophalen.

De kiekeboe box kun je na de bevalling online aanvragen, je kan dan binnen 3 weken met een geboortekaartje en de bevestiging’s- mail de box ophalen.

Het Hallo Mama Babypakket moet je eerst online aanvragen met een formulier dat 3 maanden na de geboorte ingevuld moet worden vervolgens krijg je een mail met een voucher die je kan uitprinten en met een geboortekaartje of geboorte akte de doos kan ophalen in de winkel.

Het babypakket gaat vrijwel het zelfde. , je vult( max. 2 weken na de geboorte) een online een formulier in en krijgt binnen 3 weken een kaart thuis opgestuurd en je kunt samen met die kaart en een geboortekaartje een pakket ophalen.

Deze stichting maakt deze speciale pakketten van donaties voor moeders die het iets minder breed hebben. Hier moet je wel wat meer toelichten bijv. waarom je reden is waarom je het pakket aanvraagt. Zodra hun het aanvraagformulier hebben ontvangen gaan hun het in behandeling nemen en zal je ongeveer binnen 1 week reactie krijgen.